ULTRAHANGOS TISZTÍTÓBERENDEZÉSEK

Ultrahangos tisztítók – manuális/automata

A VERSA típusú ultrahangos tisztítók digitális ultrahang technológiát használnak és minden ipari alkalmazásra szállíthatóak kézi, emelősegítséges vagy automata kosármozgatással.

Ultrahangos mosók – manuális

Az MI típusú ultrahangos mosók digitális ultrahang technológiát használnak és különböző ipari alkalmazásokhoz szállíthatóak.

Alap ultrahangos kádak

Az BASIC ultrahangos tisztítók sokfajta területen alkalmazhatóak és különböző kosárméretekkel szállíthatóak.

Ultrahangos tisztítók szerszámokhoz

A HD ultrahangos tisztító rendszer egy komplett csomag fröccsöntőszerszámok (műanyag, gumi, fém) tisztítására és karbantartására.
Ultrahangos tisztítók szerszámokhoz
Ultrahangos tisztítók szerszámokhoz

Ultrahangos tisztítók nagy/egyedi méret

A széria ultrahangos berendezéseken kívül lehetőség van egyedi, a kívánságnak megfelelő kádak gyártására is több ezer literes térfogatig.
Ultrahangos tisztítók - nagy/egyedi méret
Ultrahangos tisztítók nagy/egyedi méret

Automata ultrahangos alkatrészmosók

Ipari alkatrészmosásánál szükséges a gépek magasfokú automatizálása, ami széria modulkádak esetében és egyedi kádaknál is megoldható, akár több száz kilós kosarak mozgatásához is.
Ultrahangos alkatrészmosók - automata
Automata ultrahangos alkatrészmosók

Ultrahangos tisztítók különböző kádméretekben, -összeállításban és alkalmazásokra (pl. autóipari termékek, fröccsöntőszerszámok, stb. mosására), az alap kiviteltől kezdve az automatizált mosósorokig.

Részlet szakcikkünkből:

Az ultrahangos mosás magas tisztasági követelményeket teljesít és erős szennyeződéseket is sérülésmentesen tisztít. Az ultrahang részegységek megbízhatók, elérhető árúak és bonyolult formáknál vagy ömlesztett termékeknél a kosárforgatás sem jelent problémát.

Az eljárás működése a következő: magas frekvenciájú (25 – 45 kHz) szívó-nyomó hullámok hatására az alkatrész folyadékkal érintkező felületén „kavitációs” buborékok keletkeznek (ld. ábra). A vákuum buborékok folyamatos szétrobbanása eredményezi a szennyeződés alapos leválasztását a folyadékkal érintkező külső-belső felületein. Nagyon fontos a kádban az ultrahanghullámok egyenletes eloszlása, továbbá az alkatrészek ideális elhelyezése.

Nyomás-szivás

Bővebb leírás:

A cégünk által forgalmazott ultrahangos tisztítók széria vagy egyedi kádméretben is legyárthatóak, de lehetséges külön az ultrahang komponensek (generátor, rezgőfej) szállítása is.

Az ultrahangos tisztítás legfontosabb előnye, hogy a lehető legkíméletesebben akár a legdurvább szennyeződéseket is eltávolíthatjuk. Az ultrahangos mosók főképp olyan területeken nyújtanak kiváló megoldást, ahol u.n. precíziós tisztítást kell végrehajtani, tehát finom megmunkált felületekről (p.l. fröccsöntő formák) vagy sérülékeny alkatrészekről (pl. fogácsolt termékek) szükséges a különböző szennyeződések (égett maradványok, olaj, zsír,…) eltávolítása akár magas tisztasági fokozat elérése a cél.

Az ultrahangos mosók alkalmazási területei elsősorban a következők:

  • fémiparban finommegmunkált alkatrészek (p.l. sajtolt, forgácsolt) tisztítása darabonként (kosárban), vagy ömlesztve (kosárforgatással)
  • szerszámok (műanyag és gumi fröccsöntő, extrudáló, fémöntő szerszámok) felületeire ráégett szennyeződés eltávolítása teljesen sérülésmentesen
  • elektronikai iparban különböző komponensek (stencilek, nyomtatott áramkörök – PCB-k, gyártási eszközök) tisztítása
  • gépek karbantartásánál a szennyezett alkatrészek mosása
  • felületkezelt alkatrészeknél és függesztékeknél festék-, lakkeltávolítása
  • optika vagy más precíziós gyártás területén ill. laborokban apró alkatrészek tisztítása

Az ultrahangos alkatrészmosók általában modulokból építhetőek ki és kívánság szerint bővíthetőek többszöri öblítő, passziváló, szárító káddal vagy automata kosármozgatással is. Továbbá lehetőség van a berendezések kiegészítésére különböző opciókkal (p.l. olajleválasztás, folyadékszűrés, kosároszcilláció, vegyszer és vízadagolás, …), de akár robotintegráció is megoldható.

Az ultrahangos tisztítók a pár literestől a több ezer literes kádtérfogatig gyárthatók, teljesen rozsdamentes acél kivitelűek és hőszigeteltek. A gépek elsősorban vizes bázisú tisztítószerekkel üzemeltethetőek, de speciális kiviteleknél megoldható az oldószeres alapanyagok felhasználása is.

Az érdeklődők részére cégünk szívesen biztosít ultrahangos mosóberendezést próbák céljára, hogy a tisztítás hatékonyságát megismerhesse, de mosási próbákat referenciáinknál is elvégezhetünk.

Fő alkalmazási területek:

fémiparban az ultrahangos tisztítóberendezések sérülékeny, nagy darabszámban (ömleszetett)  gyártott alkatrészek alapos és gyors tisztítására használatosak, akár nehezen hozzáférhető felületeknél is (kosár forgatással). A manuális vagy automatikus berendezések modulokból kiépíthetőek (p.l. az automatika vagy folyadékszűrés későbbi beépítése az elvárások növekedésével), gyorsan szállíthatóak és sok területen alkalmazhatóak, ahol fontos a magas minőségű tisztítás (p.l.: autóipari, repülőgépipari vagy gyógyászati termékek gyártása).

A berendezések könnyedén, manuális beavatkozás nélkül, kiváló eredményeket érnek el műanyag és gumi fröccsöntő, fémöntő és extrudáló szerszámok tisztításánál. Az ultrahangos eljárás legfontosabb jellemzője a gyorsaságon (kb. 10-30 perc/tisztítás) kívül, hogy a forma felületeit (p.l. polírozott, strukturált), éleit, rádiuszait ill. nagy pontossággal beállított tűréseit egyáltalán nem károsítja, ami miatt a szerszámok felújítására sokkal ritkábban van szükség. A szerszámtisztító gépek általában 2 vagy 3 kádasak, ahol először az ultrahang segítségével a formákra égett, nehezen eltávolítható, sokszor elszenesedet szennyeződéseket egy vizes oldatban távolítják el. A második kádban a tisztítófolyadék öblítése következik, ami után a szerszám azonnal visszakerülhet a termelésbe. Ha a tisztított szerszámot raktározni kívánják, akkor a harmadik kádban egy korróziógátló bevonatot képeznek rozsdásodás ellen. A gépeket lehetőség van lefújató egységgel is kiegészíteni, ahol a szerszámok réseiből sűrített levegővel kifújatható a marad folyadék (ami a kád alján összegyűjthető) és itt elvégezhető a megtisztított felületek átvizsgálása vagy a hűtőjáratokból a vízkő eltávolítása is.

Az ultrahangos gépek az elektronikai ipar minden területére – tehát stencilek, nyomtatott áramkörök, alkatrészek és karbantartási feladatok – kiváló tisztítási megoldásokat nyújtanak.

– Stencil kézzel ill. oldószerrel történő veszélyes tisztítására nyújthat alternatívát a vizes bázisú folyadékot alkalmazó egységek. A különböző méreteknek megfelelő berendezések manuális ill. automatikus vezérlésűek és az ultrahangos vagy folyadékszórásos eljárásnak köszönhetően néhány perc alatt kiváló tisztítási eredményt érnek el. A stencil tisztítógépek mindegyike alkalmas PCB-k (nyomtatott áramkörök) tisztítására is.

– PCB vagy alkatrész tisztításánál a forrasztópaszta maradékok, nyomtatási hibák eltávolítására, valamin lakkozás előtti tisztításra vagy fém alkatrészek (p.l. sajtolt lemezek) zsírtalanítására is alkalmasak gépeink, amik az opciók széles skálájával a követelményeknek megfelelően kialakíthatóak.

– Service (karbantartás) mosási feladatként pedig ragasztófúvókák, forrasztótűk/-keretek vagy kemence részek tisztítását érdemes röviden említeni.

Videók: